=
submit

Har du koll på vilka kemikalier som rör sig genom din verksamhet och i vilken mängd?

Det är precis det som är syftet med Kemikalieinspektionens produktregister men på nationell nivå: att skapa en så tydlig bild som möjligt över vilka kemiska produkter som finns på den svenska marknaden och i vilka volymer.

Produktregistret är en nationell databas där information samlas in om kemiska produkter som tillverkas i eller förs in till Sverige. När du anmäler dina produkter bidrar du inte bara genom att uppfylla lagkrav – du är också med och skapar viktig statistik som hjälper samhället fatta mer välgrundade beslut kring kemikalier i stort.

Den här guiden tar upp fem viktiga punkter du behöver ha koll på för att göra en lyckad anmälan till produktregistret. Vi har fokuserat på det som är mest relevant för dig som ansvarar för kemikaliehanteringen i din verksamhet, oavsett om du är ny på området eller bara behöver en uppdatering.

Kontrollera om du har redovisningsplikt

Du omfattas troligen av redovisningsplikt om någon av följande situationer gäller för din verksamhet:

  • Din verksamhet tillverkar kemiska produkter i Sverige, oavsett om det sker i egen regi eller genom en kontraktstillverkare.
  • Du för in kemiska produkter från andra länder till Sverige, vare sig det handlar om import från länder utanför EU eller införsel från andra EU-länder.
  • Din verksamhet ändrar namn på eller packar om kemiska produkter som du köpt från svenska leverantörer.
  • Den totala mängden kemiska produkter i din verksamhet överstiger 100 kg per år, vilket är gränsvärdet för redovisningsplikt.

Håll koll på tidsgränserna och säkerställ rätt kompetens

För att skapa en smidig process för din produktanmälan behöver du ha kontroll över följande viktiga tidpunkter och resurser:

Kritiska tidsgränser att bevaka

  • Din verksamhetsanmälan måste vara på plats innan du påbörjar någon form av kemikaliehantering som omfattas av redovisningsplikten.
  • Den första produktanmälan ska genomföras senast den 28 februari året efter att du började tillverka eller föra in produkterna till Sverige.
  • Du behöver lämna in en årlig uppdatering av dina produktvolymer senast den 28 februari varje år för att hålla registreringen aktuell.

Planering av kompetens och resurser

  • Ta dig tid att utvärdera organisationens interna kompetens och tillgängliga resurser för att hantera produktanmälan på ett effektivt sätt.
  • Överväg att anlita extern experthjälp när din egen tid eller kompetens inte räcker till – det kan vara en kostnadseffektiv lösning i längden.

Tips! Många företag väljer att samarbeta med externa experter för att säkerställa en korrekt och effektiv anmälan till produktregistret. Detta kan vara särskilt värdefullt om du har ett större antal produkter att registrera eller om kemikalielagstiftning ligger utanför din organisations kärnkompetens. En erfaren expert kan hjälpa dig att navigera genom regelverket, undvika vanliga fallgropar, se till att din anmälan blir rätt från början och att deadline hålls.

Samla rätt information innan du anmäler

För att kunna genomföra en komplett och korrekt anmälan behöver du ha följande information tillgänglig:

  • Produktens korrekta tullnummer är avgörande för att avgöra om produkten omfattas av redovisningsplikten och måste registreras.
  • Korrekt klassificering enligt CLP-förordningen krävs för att säkerställa korrekt hantering och märkning av produkten.
  • Komplett innehållsförteckning som anger alla ingående ämnen och deras koncentrationer i produkten är nödvändig för registreringen.
  • Information om produktens specifika användningsområden och vilka branscher som kommer att använda produkten ska anges i anmälan.
  • Dokumentation över den årliga volymen som tillverkas eller förs in i Sverige är grundläggande för rapporteringen.

Var beredd på vissa kostnader

Kemikalieavgiften är uppbyggd av flera delar som du behöver ta hänsyn till i din planering:

  • En registeravgift debiteras för varje anmäld produkt i ditt sortiment, dock med ett totalt maxbelopp per år.
  • En mängdavgift per ton av den totala volymen av dina registrerade produkter. Mängdavgiften träder i kraft först när din totala volym överstiger 1000 kg per år och även denna har ett maxtak per år.

Ta höjd för särskilda fall

Var uppmärksam på att särskilda regler och krav kan gälla i följande situationer:

  • Om din leverantör önskar skydda sin receptur kan du använda A-nummer, som möjliggör konfidentiell hantering av känslig produktinformation.
  • Produkter som innehåller nanomaterial eller PFAS omfattas av särskilda rapporteringskrav som måste uppfyllas i din anmälan.
  • Som importör bär du det fulla ansvaret för produktanmälanen, även om din utländska leverantör hjälper till med underlag till dokumentationen.
  • Vid hantering av biocidprodukter måste du säkerställa att produkten har ett giltigt godkännande från Kemikalieinspektionen innan den får säljas eller användas i Sverige, utöver den vanliga produktregistreringen. För biocider behöver du även inkludera information om de verksamma ämnena och produktens registreringsnummer från godkännandet i din anmälan till produktregistret.

Summering

Genom att ha god kontroll över dessa fem centrala områden skapar du förutsättningar för en lyckad anmälan till produktregistret, men specifika krav kan såklart variera beroende på din verksamhets särskilda förutsättningar. Tveka inte att söka professionell hjälp om du känner dig osäker – en korrekt produktanmälan är en investering i din verksamhets framtid.

Du kan hitta mer information om anmälan till Produktregistret i vår FAQ.

Aktuell information från Kemikalieinspektionen om Produktregistret hittar du här.

Behöver du hjälp med anmälan eller rapportering till Produktregistret?
Vi kan stötta och avlasta dig genom hela processen.

Nästa steg

Uppdateringar från kemrisk.se

KemRisk Info – direkt i din inkorg

Till topp